Arki elämän luonnon suojelu ratkaisuja

Luonnon ja ympäristönsuojelu on uutistenlukijoiden huulilla näinä päivinä, ja ilmatilan lämpeneminen kasvihuonekaasupäästöistä on suuri huoli sekä Suomen kannalta että maailmanlaajuisesti. Tämän lisäksi joka päiväinen roskaaminen rumentaa elin tilaamme, ja aiheuttaa ongelmia sekä pohjaveden että kasviston suhteen. MItä tavallinen tallaaja voi sitten tehdä ympäristön hyväksi?

Kierrätystä kaikilla elämän aloilla

Suomen kierrätyssysteemi panttillisine pullon palautuksineen, on Euroopan mittakaavassa aivan loistavassa tilassa. Useimmista taloyhtiöstä löytyy isoja roskalavoja eri tyyppisille jätteille, ja harvalle tulisi mieleenkään esimerkiksi paperin kierrättämättä jättäminen. Se missä monet meistä voivat vielä parantaa käytöstään, on ruokajätteiden kompostoinnissa. Nämä päätyvät edelleen usealta yleis jätteiden sekaan, ja sitä kautta jätevuoren täytteeksi. Erillisestä biojäteastiasta ne saa kätevästi puutarhaa tai kukkapenkkiä lannoittamaan.

Vaatteiden kierrätys on unohtunut monelta viime vuosina. Vaikka moni iloisena ostaa vintage vaatteita suosituilta kirpputoreilta, kuinka moni vie vanhat vaatteensa kierrätyskeskuksiin. Vaatteiden kierrätystä voi harjoittaa helposti perhe tai kaveripiirissä, esimerkiksi lahjoittamalla lasten pieneksi jääneet vaatteet tuttava perheelle jolla on pieniä lapsia. Aikuisille taas saattaisi olla kiva idea järkätä kierrätys juhlia, joissa kaveriporukka vaihtaa vaatteita joihin ovat kyllästyneet.

Vanhat vaatteet voi laittaa myös helposti rakasi myymällä ne netin kirpputori palveluissa. Näiden käyttö tarkoittaa että koko lastia ei tarvitse lähteä raahaamaan paikalliselle kirpparille, vaan myyjä voi yksittäin lähettää tavarat joihin on ollut kiinnostusta ostajilta. Harrastus vaatteita taas kannattaa yrittää myydä lajin uusille harrastajille, jotka haluavat halpoja ratkaisuja miettiessään onko laji juuri se oma juttu.

vanhat vaatteet

Jos vaatteet ovat niin vanhoja ja kuluneita että niistä ei välttämättä ole enään sellaisenaan käyttöön, kierrättäjä voi miettiä saisiko niistä leikattua vaikkapa matonkuteita, askartelutarvikkeita, tai siivousrättejä. Useimpien käyttöikää voi pidentää huomattavasti keksimällä niille uuden elämän.

Ostos päätöksillä vaikuttaminen

Vanhojen tavaroiden kierrätyksen lisäksi ympäristöön voi vaikuttaa jokapäiväisillä ostos päätöksillä. Helpoin tapa on tuoda kauppareissuille mukaan tarpeeksi omia laukkuja ja pusseja, että ostoksia varten ei tarvitse ostaa kassalta muovista kassia. Mieti hedelmiä punnitessa tarvitsetko välttämättä ohutta pussia niille. Toki ne ovat käteviä jos hedelmiä on useita, mutta esimerkiksi yksi tai kaksi tomaattia eivät niitä varmasti kaipaa.

Mieti myös mistä ruoka aine on kotoisin, ja yritä syödä kausiluontoista ruokaa kun siihen on mahdollisuus lentokilometrien alhaisena pitämiseksi. Myös lihansyönnin vähentäminen on hyväksi ympäristölle, ja samoin on ympäristömerkeillä, kuten Rainforest Alliance, varustetun ruoan ostaminen. Jos ajat kauppaan autolla, mieti kuinka monta kertaa viikossa käyt siellä. Yksi iso reissu saastuttaa vähemmän kuin monta pientä, toisaalta taas jos voit tehdä monta pientä reissua pyörällä tai kävellen, tämä on vielä parempi ympäristön kannalta.

Aatteita ostaessa kannattaa miettiä mikä on tarpeellista, ja kuinka paljon sitä tulee käytettyä. Nopea käyttöinen muoti on suurin ympäristöää rasittava bisnes, ja halvoilla vaatteilla voi olla myös ihmisoikeus ongelmia. Ennen kivojen farkkujen ostamista mieti onko sinulla jo kaapissa lähes samanlainen pari, ja pidä vaatekaappi järjestyksessä, jotta sieltä löytyy ne kivat vaatteet helposti, mikä vähentää uusien ostamisen houkutusta. Yritä myös opetella vaatteiden korjauksen ja muuntelun käytännön taitoja, ja lyhennä liian pitkä hame uuden muodin mukaiseksi, ennen kuin ostat uuden.

Lopulta on todettava, että suurin osa ilmaston tilan muutosta vastaan tehtävistä päätöksistä tapahtuu hallitusten tasolla. Vaikka jokapäiväisen käytöksen muuttaminen toki vaikuttaa elinympäristöön ja luontoon positiivisesti, kasvisruokailua tehokkaampi toiminta on ympäristöaktivismi, poliittinen aktiivisuus, ja uuden sukupolven kouluttaminen oikeaan suuntaan.