Ilmastonmuutos: Seuraukset

On selvää että ilmastonmuutoksen syyt ovat ihmiskunnan toiminnassa, mutta mitkä ovat sen seuraukset planeetallemme, ja kuka tulee kärsimään pahiten. Meistä moni on tokaissut puoli huumorilla talven kylmimpinä päivinä toivovansa maailmanlaajuisen lämpötilan pikaista nousemista, toisaalta taas uutiset maalaavat jatkuvia kauhukuvia maapallosta, josta puolet on meren peitossa, ja puolet kuihtunut aavikoksi. Onko tulevaisuus todella ruusuinen utopia jossa Suomi muistuttaa Espanjaa, vai kauhujen planeetta, jossa viimeiset selviytyjät taistelevat vähäisistä ruoka ja juoma varoista.

Kuinka ilmastonmuutos ilmenee

Ilmastonmuutoksella tarkoitetaan lähinnä ilmaston lämpötilan kohoamista, ja sitä seuraavia efektejä. 1900-luvun aikana maapallon keskilämpötila kohosi 2 celsiusasteella, ja sen suunta on edelleen nousujohteinen. Vaikka kahden asteen korotus ei kuulosta kovinkaan paljolta, tällä on ollut huomattavia vaikutuksia, ja esimerkiksi puiden vuosirenkaita tarkkaillen, tämän uskotaan olevan erikoistapaus. Pienillä muutoksilla on suuria seurauksia, esimerkiksi viimeisen jääkauden aikana lämpötila oli vain viidestä yhdeksään astetta kylmempi kuin nykyinen keskilämpötila.

Kuinka ilmastonmuutos ilmenee

Ilmastonmuutoksen fyysiset ilmiöt vaihtelevat alueiden välillä, ja osalla alueista muutokset saattavat olla positiivisia alkuunsa. Negatiivisia vaikutuksia tulee kuitenkin näkymään ajan myötä positiivisia enemmän, ja maailmanlaajuisesti muutokset tulevat aiheuttamaan huomattavia kustannuksia. Kansainvälinen ilmastonmuutoksen paneeli on ennustanut että keskilämpötila tulee nousemaan seuraavan vuosisadan kuluessa 2.5 – 10 celsiusasteella, riippuen ihmiskunnan ottamista askelista sen hidastamista kohtaan.

Positiivisina vaikutuksina voidaan pitää pohjoisen pallon puoliskon viljely kausien pidentymistä. Lämpötilan kohotessa lumiset kaudet lyhenevät, ja tästä johtuen maanviljelijät saattavat saada pelloiltaan useamman sadon vuodessa. Tämän hyväksikäyttö saattaa kuitenkin johtaa liialliseen viljelyyn, ja maaperän hyödyllisyyden vähenemiseen.

Vesihöyryn ja pilvien lisääntyessä ilmakehässä osalla alueista rankkasateiden määrä saattaa kasvaa, johtaen puolestaan satojen tuhoutumiseen, ja alueiden tulvimiseen, johtuen sateiden keskittymisestä lyhyelle aikavälille.

Eteläistä pallonpuoliskoa uhkaavat kuivat kaudet, sillä lämpenevät ilmatilat kuivattavat maata entisestään. Valitettavasti lisääntynyt sade ei tule ratkaisemaan tätä ongelmaa, sillä lyhytkestoiset rankkasateet usein aiheuttavat tulvia kuivalla maalla, mitkä puolestaan saattavat huuhtoa mennessään ruoan kasvatukselle  tärkeitä mineraaleja.

Viime vuosina äärimmäiset luonnonilmiöt, kuten hurrikaanit ja hyökyaallot ovat myös yleistyneet. Ilmastonmuutoksen yhteyttä hurrikaaneihin ei ole tosin vielä pystytty selvittämään täysin, ja se vaikka on hyvin mahdollista että niillä on yhteys, tämä ei ole 100% varmaa.

Ihmiskuntaa kohtaavat muutokset

Ilmaston lämpötilan kohoamista johtuvalla jäälauttojen sulamisella tulee olemaan hyvin suuri merkitys ihmiskuntaa kohtaavissa muutoksissa. Jäälauttojen sulaessa meren pinta tulee kohoamaan entisestään, vähentäen käytössä olevan maamassa määrää. Tämä tulee ajamaan rannikko seutujen väkeä sisämaahan päin, johtaen ylikansoitukseen näillä alueilla.

Maapallon eläin ja kasvilajien keskuudessa ilmastonmuutos tulee ilmenemään bioeriäväisyden vähenemisellä. Kylmiin olosuhteisiin tottuneita lajeja uhkaa sukupuutto, ja lämpimien seutujen lajit tulevat ottamaan vallan laajemmalla alueella. Suomessa lajien leviäväisyyden keskuudessa näkyvät muutokset voidaan havaita jo esimerkiksi lehtipuu vyöhykkeen leviämisellä pohjoisempaan suuntaan.

Ilmastonmuutoksen vaikutukset ihmiskuntaan voivat olla katastrofaaliset jos emme ala muuttamaan käyttäytymistä nopeasti, ja tietoisesti mukautumaan sen tuomiin uusiin oloihin. Eteläisen pallonpuoliskon kuivuminen tulee muuttamaan näiden alueiden perinteisiä elinkeinoja, sekä ajamaan väkijoukkoja vihreää pohjoista kohden. Viljelyalueen väheneminen tulee aiheuttamaan tiettyjen viljelysten, ja sitä kautta ruoka-aineiden vähenemistä. Merenpinnan noustessa ihmiskunnan käytössä olevat maa alueet tulevat vähenemään, mikä tarkjoittaa sisämaa aliueiden kansoitujksen lisääntymistä, ja suuria kansan liikkeitä. Tämä voi pahimmassa tapauksessa johtaa lisääntyneisiin sotii, ja tartuntatautien nopeampaan leviämiseen.

Tulevaisuuden maailman ei kuitenkaan tarvitse olla niin masentava. Vaikka ilmastonmuutos on liian pitkällä jotta sitä voitaisiin täysin pysäyttää, käytössämme on useita keinoja joilla sitä voidaan hidastaa. Lisäksi ihmiskunta voi oppia virheistään, ja mukautua lisälämmön tuomaan uuteen maailman tilaan.