Kaikki mitä sinun tulee tietää luomuruoasta

Luomutuotteet ovat erittäin suosittuja, muutta luonnonmukaisten elintarvikkeiden etikettien, terveyshyötyjen ja väitteiden läpikäynti voi olla hämmentävää. Onko luomuruoka todella parempi henkiselle ja fyysiselle terveydelle? Aiheuttacatko geenimanipuloidut ruoka- ja torjunta-aineet syöpää ja muita sairauksia? Mitä kaikki merkinnät paketeissa tarkoittavat? Tämä artikkeli auttaa sinua tekemään parempia valintoja ostoskoruista, mukaan lukien, mitä kannattaa huomioida ja miten luomuruoan ostamisen voi tehdä edullisemmaksi.

Mitä luomu tarkoittaa?

Termi “luomu” viittaa siihen, miten maataloustuotteita kasvatetaan ja jalostetaan. Vaikka säännöt vaihtelevat maittain, Suomessa luonnonmukaisia ​​viljelykasveja on kasvatettava ilman synteettisiä torjunta-aineita, geenimanipulointia, öljypohjaisia ​tai jätevesilannoitteita. Lihalle, kananmunille ja maitotuotteille tarkoitetun luonnonmukaisen karjan on päästävä ulos  ja annettava luomurehua. Niille ei saa antaa antibiooteille, kasvuhormoneille tai eläinperäisiä sivutuotteille.

Suurin ero luomun ja perinteisesti tuotetuilla tuotteilla on, että luomutuotteet kasvatetaan luonnon lannoitteilla (lanta ja komposti), rikkaruohoja torjutaan luonnollisesti ja tuholaisia torjutaan käyttämällä luonnollisia menetelmiä (lintuja, hyönteisiä, ansoja) ja käyttämällä luonnonperäisiä torjunta-aineita. Perinteisesti tuotetut tuotteet kasvatetaan synteettisistä tai kemiallisista lannoitteista, rikkaruohoja torjutaan kemiallisilla torjunta-aineilla ja tuholaisia torjutaan synteettisillä torjunta-aineilla.

Luomuruoan edut

Ruoan Kasvatuksella

Ruoankasvatuksella on suuri vaikutus henkiseen ja emotionaaliseen terveyteen ja ympäristöön. Luonnonmukaisilla elintarvikkeilla on usein enemmän hyödyllisiä ravintoaineita, kuten antioksidantteja, kuin tavanomaisesti kasvatetuilla elintarvikkeilla. Luomutuotteet sisältävät vähemmän torjunta-aineita. Kemiallisia aineita, rikkakasvien torjunta-aineita ja hyönteismyrkkyjä, käytetään laajalti tavanomaisessa maataloudessa ja jäämät näistä aineista jäävät ruokaan, jota syömme.

Orgaaninen ruoka on usein raikkaampaa, koska se ei sisällä säilöntäaineita, jotka tekevät siitä pidempikestoisen. Luomutuotteet ovat usein (mutta ei aina, joten kannattaa selvittää, mistä ne ovat peräisin) tuotettu pienillä tiloilla lähellä paikkaa, missä niitä myös myydään.

Luonnonmukainen viljely on ympäristöystävällistä. Luonnonmukaiset viljelykäytännöt vähentävät maan pilaantumista, säästävät vettä, vähentävät maaperän eroosiota, lisäävät maaperän hedelmällisyyttä ja käyttävät vähemmän energiaa. Maataloustuotanto ilman torjunta-aineita on myös hyväksi läheisille linnuille ja eläimille, sekä maatilojen lähellä asuville ihmisille.

Luonnonmukaisesti kasvatetuilla eläimillä ei ole antibiootteja, kasvuhormoneja tai eläinten sivutuotteita. Eläinten sivutuotteiden ruokinta lisää hullun lehmän taudin (BSE) riskiä ja antibioottien käyttö voi aiheuttaa antibioottiresistenttejä bakteerikantoja. Orgaanisesti kasvatetuilla eläimillä on enemmän tilaa liikkua ja pääsyä ulkotiloihin, jotka auttavat pitämään heidät terveinä.

Orgaaninen liha ja maito ovat rikkaampia tietyissä ravintoaineissa. Eurooppalaisen tutkimuksen 2016 tulokset osoittavat, että tiettyjen ravintoaineiden, myös omega-3-rasvahappojen, tasot ovat jopa 50 prosenttia korkeammat luonnonmukaisessa lihassa ja maidossa kuin tavanomaisesti tuotetuissa versioissa.

Orgaaniset elintarvikkeet ovat muuntogeenisiä. Geneettisesti muunnetut organismit (GMO) tai geneettisesti muunnetut (GE) elintarvikkeet ovat kasveja, joiden DNA on muutettu tavoilla, joita ei voi esiintyä luonnossa tai perinteisissä risteyksessä, tavallisimmin torjunta-aineille tai hyönteisten ehkäisemiseksi.

Jotkut perinteisesti viljeltyjen tuotteiden tyypit ovat paljon korkeampia torjunta-aineissa kuin toisilla, ja niitä on vältettävä. Toiset ovat tarpeeksi alhaisia, että ei-luomutuotteiden osto on suhteellisen turvallista. Seuraavilla hedelmillä ja vihanneksilla on korkeimmat torjunta-ainepitoisuudet, joten ne kannattaa aina ostaa luomuna: omenat, kurkut, selleri, perunat, viinirypäleet, kirsikkatomaatit, kesäkurpitsa, nektariinit, persikat, pinaatti, mansikat ja tuliset paprikat.

Hedelmiä ja vihanneksia sinun ei välttämättä tarvitse ostaa luomuna, koska nämä tavanomaisesti viljellyt hedelmät ja vihannekset sisältävät vähän torjunta-aineita: parsa, avokado, sienet, Kaali, maissi, munakoiso, kiivi, mango, sipuli, papaija, ananas, makeat herneet, bataatit, greippi ja verkkomeloni.

Miksi orgaaninen ruoka on usein kalliimpaa?

Orgaaniset elintarvikkeet ovat työvoimavaltaisia, koska viljelijät eivät käytä torjunta-aineita ja kemiallisia lannoitteita. Luomusertifikaatti on kallis ja eläinperäinen rehu eläimille voi maksaa kaksi kertaa enemmän kuin tavallinen. Orgaaniset tilat ovat yleensä pienempiä kuin tavanomaiset maatilat, mikä tarkoittaa sitä, että kiinteät kustannukset ja yleiskustannukset on jaettava pienemmissä tuotemäärissä, ilman valtion tukea.