Luomuviljely

Luomutuotteiden kysyntä nousee jatkuvasti. Suomalaiset ostavat mieluummin luonnonmukaisesti tuotettua, terveellistä tuotetta kuin lannoitettua tai geenimanipuloitua. Suomalaisia voisi tässä mielessä kuvailla varsin luonnonmukaiseksi kansaksi. Luonto ja eläinten hyvinvointi on meille tärkeää. Luomuviljelyn ansiosta voimme paremmin ja tiedämme myös, että EU-säädösten mukaisesti eläinten olojen tulisi olla mahdollisimman luonnonmukaiset. Suomessa Evira ja Ely-keskukset valvovat luomuviljelyä ja säädösten noudattamista. Luomuviljely ei ole haitallista ympäristölle, eläimille tai ihmisille.

Luomuviljely on ympäristölle turvallisempaa kuin tavanomainen viljely, sillä siitä aiheutuu vesistöihin paljon vähemmän päästöjä. Lisäksi hyönteistentorjunta-aineita ei käytetä lainkaan. Tuholaiset poistetaan viljelyksistä muilla keinoilla. Kasvihuonepäästöjä aiheutuu n. 2-7 % vähemmän kuin tavanomaisessa viljelyssä. Tämä on tärkeä seikka näinä vuosina, kun ihmiskunta kiinnittää entistä enemmän huomiota maapallon yleiseen hyvinvointiin.

Luomuviljelyn idea

Luomuviljely perustuu luonnonmukaiseen kiertokulkuun, jossa eläinten tuottama lanta toimii lannoitteena viljalle, jota tilan eläimet syövät. Kemiallisia lannoitteita ei käytetä eikä luomueläimille syötetä kemiallisilla lannoitteilla lannoitettuja kasveja. Lisäksi kiertoon kuuluu eri kasvien kasvattaminen vuoroviljelynä. Tällaisessa kiertokulussa pitkäjuuriset kasvit parantavat ja kuohkeuttavat maata ja siitä tulee erinomaista viljelyä ajatellen. Maan koostumusta ja esimerkiksi typpipitoisuutta saadaan nostettua kasvattamalla palkokasveja. Näin seuraavat kasvit saavat kasvaa typpipitoisessa maassa. Maata ei siis tarvitse muokata keinotekoisin keinoin, vaan kaikki tapahtuu luonnollisen kierron avulla.

ei eläinlääkkeille

Syitä ostaa luomutuotteita on sen ympäristöystävällisyys ja laatu. Luomutuotannossa eläinten lääkkeiden antamista on rajoitettu ja näinollen niiden jäämiä ei päädy kuluttajankaan elimistöön. Luomuruokien on myös todettu sisältävän enemmän terveydelle hyödyllisiä antioksidantteja kuin muussa ruuassa. Samaan aikaan, kun luomuruoka yleistyy, on tavanomaisessa viljelyssä mm. torjunta-aineiden käyttö vain lisääntynyt. Ostamalla luomua tuet torjunta-aineiden vähentämistä. Luomutuotteita valvotaan hyvin tarkasti ja näin kuluttaja voi olla varma, että haitallisten jäämien päätyminen elimistöön on hyvin epätodennäköistä.

Luomun myrkyttömyys kuulostaa varsin täydelliseltä, mutta varjopuolena luomuviljelyssä on sen tuplasti tarvitsema maa-ala. Luomuviljely tuottaa siis puolet vähemmän satoa kuin tavanomaisessa viljelyssä. Metsiä täytyy raivata, jotta saataisiin peltoa. Lisäksi eläinten antibiootit ovat kiellettyjä, joka voi olla terveysriski eläimelle. Luomutuotteissa voi kasvaa myös enemmän bakteereja ja homeita kuin tavanomaisissa tuotteissa. Luomutuotteiden ostoa voi myös hillitä niiden korkeampi hinta. Kuluttajalle jääkin tehtäväksi päätös, kumpi on kaikenkaikkiaan viisaampi päätös. On ehkä vaikeaa päättää, kumpi näistä on “se oikea” valinta. Oikeaa valintaa ei välttämättä ole, vaan ehkä molempien tuotantotapojen tuotteita voisi käyttää, sillä molemmissa viljelytavoissa on puolensa.

Mistä luomutuotteita sitten saa ostettua? Lähes jokaisessa ruokakaupassa on nykyään edes joistain tuotteista myynnissä luomuversiot. Mikäli jokin tietty tuote kiinnostaa, voit kysyä myyjältä, saisiko valikoimaan luomuversiota. Monet kauppiaat tilaavat tuotteita kysynnän mukaan. Lisäksi esimerkiksi luomumunia saa ostettua suoraan tiloilta. Luomumansikoita löytyy varmasti kesällä poimittavaksi ja joissain kunnissa luomukasviksia pääsee ostamaan suoraan puutarhasta tai torilta. Pidä silmät auki paikallisessa Facebook-ryhmässä tai liity alueesi REKO-rinkiin. REKO-ringit toimivat Facebookissa ja tuotteiden haku tapahtuu ennalta sovitussa paikassa.

Netistä löytyy paljon tietoa palvelevista luomukauppiaista. Luomutuotteita voi tilata kotiin mm. Raakatorilta. He toimittavat säilyviä kuivatuotteita ympäri Suomen ja muut tuotteet voi käydä itse noutamassa Riihimäen varastolta. Muita luomumyyviä on mm. Svarfvars Raaseporissa. Heillä on oma luomuverkkokauppansa Hyvän Elämän Ruokakauppa. Tilatut tuotteet voidaan noutaa joko suoraan tilalta tai eri kaupungeissa kiertävältä autolta. Suomesta löytyy myös paljon luomutuotteita myyviä liikkeitä, kuten esimerkiksi Porvoossa sijaitseva Porvoon Ekokauppa. Heilläkin on oma verkkokauppansa, joka toimittaa tuotteita joka puolelle Suomea.