Miksi me tarvitsemme luomualaa edistäviä yhdistyksiä?

Moni kuluttaja pohtii enemmän kuin koskaan ennen, onko luomuruoka turvallisempaa ja terveellisempää kuin tavanomaisesti tuotettu. Mutta miksi kuluttajan tulisi valita luomua? Luomu tarkoittaa luonnon kanssa työskentelyä. Se merkitsee eläinten hyvinvoinnin korkeampaa tasoa, torjunta-aineiden alhaisempia määriä, valmistettuja rikkakasvien torjunta-aineita tai keinotekoisia lannoitteita ja ympäristöä säästävää maankäyttöä ja luonnonympäristöä, mikä tarkoittaa enemmän luontoa meille ja tuleville jälkipolville. Mitä ostat – puuvillasta porkkanoihin – kun valitset luomuruokaa, juomaa tai kauneutta ja tekstiilejä, valitset tuotteita, jotka edistävät parempaa maailmaa.

Luomutuotteet tulevat luotettavista lähteistä. Kaikki luomutilat ja elintarvikeyritykset tarkastetaan vähintään kerran vuodessa, ja luonnonmukaista ruokaa koskevat standardit määritellään eurooppalaisessa lainsäädännössä. Suomessa edellä mainittuja asioita valvoo Pro Luomu, jonka tarkoituksena on edistää luomualan kehitystä ja kasvua. Yhdistyksellä on yli 70 jäsenorganisaatiota ja ne edustavat koko ruokaketjua luomutuottajista elintarvikeyrityksiin ja kauppaan. Pro luomu yhdistyksen tarkoituksena on myös valistaa tavallista kuluttajaa luomualasta. Pro Luomu tekee jatkuvasti töitä luomun eteen laajalla rintamalla. Yhdistys kokoaa tietoja ja viestii luomutuotannon ja -kulutuksen kehittymisestä kotimaassa ja maailmalla, teettää kuluttajatutkimuksia sekä organisoi erilaisia kampanjoita ja tempauksia eri kohderyhmille.

Luomuvalistuksen tärkeys

Muulla kuin luonnonmukaisella elintarviketuotannolla käytetään laajasti torjunta-aineita, jotka saastuttavat vettä, ympäristöä ja päätyvät lopulta elintarvikkeisiin. Paras tapa vähentää altistumista torjunta-aineille kaikissa elintarvikkeissa, on ostaa luomutuotteita. Sertifioidut luonnonmukaiset elintarvikkeet, mukaan lukien kaikki hedelmät ja vihannekset, jalostetut elintarvikkeet, maitotuotteet ja lihatuotteet, sisältävät yleensä vähemmän torjunta-aineita.

torjunta-aineet

Monet torjunta-aineet eivät vain tapa tuholaisia, vaan voivat vaikuttaa muihin alueella oleviin villieläimiin ja ympäristöön, joko suoralla myrkytyksellä, liukenemalla vesistöihin tai häiritsemällä ekosysteemejä. Luomuviljelynormit eivät sen sijaan salli synteettisiä torjunta-aineita, eikä mitään rikkakasvien torjunta-aineita, kuten glyfosaattia. Luomuviljelijöillä on oikeus käyttää vain 20 torjunta-ainetta, jotka ovat peräisin luonnollisista ainesosista, kuten sitruunasta ja neilikkaöljystä, mutta vain hyvin rajoitetuissa olosuhteissa. Mehiläiset ja muut pölyttäjät ovat menettäneet suuren osan luonnollisesta elinympäristöstään viimeisten 60 vuoden aikana. Viljelykäytännöt ovat näiden menetysten ensisijainen tekijä.

Maatalous on tärkeä osa ilmastonmuutosta ja vastaa noin kolmasosasta kasvihuonekaasupäästöistä maailmanlaajuisesti. Jos puolet Euroopan unionin viljelystä muutetaan orgaaniseksi vuoteen 2030 mennessä, voimme vähentää lähes neljänneksen (23%) EU:n kasvihuonekaasupäästöistä yksinkertaisesti lisäämällä maaperän hiilen sitomista vähentämällä mineraalilannoitteiden käyttöä.

Luomu Pro ry:n ja viranomaiset yhdessä luomat ja valvomat standardit kaiken kattavista elinolosuhteista, elintarvikkeiden laadusta ja torjunta-aineiden ja antibioottien käytöstä. Nämä standardit merkitsevät sitä, että eläimillä kasvatetut eläimet nauttivat viljeltyjen eläinten erittäin korkeista hyvinvointivaatimuksista – eläimet saavat liikkua vapaasti laitumilla, kanaloissa ja sikaloissa ja syövät heille luontaista laaturehua.

Kaikki luomuruoka on täysin jäljitettävissä maatilasta lautaselle, joten voit olla varma siitä, mitä syöt. Luonnonmukaisten elintarvikkeiden laatuvaatimukset on vahvistettu eurooppalaisessa lainsäädännössä, joten kaikki luonnonmukaisesti merkittyjen elintarvikkeiden on noudatettava tiukkoja sääntöjä. Toisin kuin muulla kuin luonnonmukaisella elintarviketuotannolla, jossa käytetään laaja-alaisesti valmistettuja lannoitteita ja torjunta-aineita, luomuelintarvikkeita tuotetaan luonnon lannoitteilla.

Ilmastonmuutoksen takia kasvava ruokavalioon liittyvät terveyskysymykset ja villieläinten väheneminen luonnossa, tuottaa tarpeen terveellisille elintarvikkeille ja kasvihuonekaasupäästöleikkauksille. Joka päivä tekemämme ostopäätökset ovat yksinkertainen, mutta erittäin tehokas suoran toiminnan muoto. Siirtyminen luomutuotteisiin voi edetä yksi tuote kerrallaan. Luomuruoan ostaminen ei nykypäivänä ole kallista. Monet luomutuotteet ovat saman hintaisia, jos ei välillä halvempia kuin ei-luonnonmukaiset merkkituotteet ja useimmilla vähittäiskauppiailla on myös oma luomuvalikoima. Kuitenkin jo yhden päivittäiselintarviketuotteen ostaminen luomuna voi todella auttaa parantamaan elintarvike- ja maatalousjärjestelmiä. Luomuelintarvikkeiden kysyntä tarkoittaa enemmän luomumaatiloja. Luomutilojen lisääntyminen tarkoittaa vähemmän torjunta-aineiden käyttöä, enemmän villieläimiä ja eläimiä, jotka kasvatetaan korkeimpien standardien mukaisesti.