Ruokailun vaikutus ympäristöön ja ilmatilan muutokseen

Vege ja vegaani ruokavaliot ovat olleet suomalaistenkin tietoisuudessa vuosikausia. Molemmat erikois ruokalajit keskittyvät hyvin rajoitettuun kasvisruokavalioon, kasvissyöjät jättävät ruokavaliostaan pois lihan, mutta saattavat käyttää muita eläinkunnan tuotteita, kuten nahkalaukkuja, hunajaa, ja silkkiä. Vegaanit taas hylkäävät kaikki tuotteet jotka käyttävät millään tapaa hyväkseen eläinkunnan toimintaa, ja kasvisruokavalion lisäksi tämä heijastuu usein heidän käyttämiinsä vaatteisiin ja esineisiin.

Viime aikoina useat tiedemiehet ovat ryhtyneet puhumaan kasvisruokavalion hyödyistä  ympäristölle, ja siitä kuinka se voi auttaa kestävässä kehityksessä ja ilmastonmuutoksen hidastamisessa. Vaikka usea meistä ymmärtää tämän tärkeyden, itsensä kasvissyöjäksi leimaaminen, ja kaiken liharuoan jättäminen on useille lähes mahdottoman suuri kynnys. Avuksi tähän tulevat kasvispainotteinen ruokavalio, jonka noudattaja yrittää syödä suurimman osan ajasta kasviksia, mutta ei kiellä itseltään lihaa silloin tällöin.

Kasvisruokavalion vaikutus ympäristöön

Maapallomme on voimakkaan ilmaston muutoksen pyörteissä, ja vaikka suurin syypää tähän on teollistumisella ja fossiili peräisten polttoaineiden liikakäytöllä, myös ihmiskunnan mieltymys lihaan on vaikuttanut lämpötilan nousuun. Ongelma on kaksiosainen, ensinnäkin lehmien luonnollinen ruoansulatus prosessi vapauttaa ilmakehään suuria määriä metaanikaasuja, jotka ovat osa kasvihuonekasvien joukkoa. Laajenevat lehmälaumat tarkoittavat suurempaa määrää metaanikaasuja. Tämän lisäksi karjan ruokasi viljeltävän soijan tieltä kaadetaan usein suuri määrä puita, jotka kasvaessaan sitovat itseensä hiilidioksidia, joka on vaikutusvaltaisin kasvihuonekaasuista.

Lihansyönti

Lihansyönti ei ole ainoa ruoan parista löytyvä ongelma, vaan myös länsimaisen yhteiskunnan tottumus löytää kaupoista kaikkia mahdollisia ruoka-aineita ympäri vuoden, johtaa siihen että ruokaa kuljetetaan rahti lentokoneilla ympäri maailman, johtaen taas fossiili polttoaineiden lisä käyttöön.

Kuinka vähentää ruoan ympäristökuormitusta

Ympäristöstään kiinnostuneella kuluttajalla on useita vaihtoehtoja ympäristön kuormituksen vähentämiseksi. Ensimmäinen käytännööllinen ratkaisu, on omien kauppareissujen miettiminen. Millä kulkuvälineellä käyt kaupassa, olisiko mahdollista tehdä reissuja auton sijasta polkupyörällä, kävellen, tai julkisilla liikennevälineillä? Jos auto on ainoa mahdollisuus, voisitko tehdä vähemmän reissuja, yhdistää niitä muihin ajoihin, tai harjoittaa naapureiden kanssa kimppakyytiä. Kaikki nämä ratkaisut vähentävät huomattavasti bensan kulutusta, ja sitä kautta reissuista aiheutuvaa hiilijalanjälkeä.

Seuraava askel on tietoisesti oikeiden valintojen tekeminen kaupassa. Jos juot kahvia tai syöt suklaata, valitse Rainforeastalliencen sertifioimia tuotteita. Sademetsien tuhoutuminen viljelysten alta vaikuttaa ilmastonmuutokseen, sillä laajat metsät ovat sitoneet itseensä hiilidioksidia vuosikaudet. Metsien hakkauksen yhteydessä tämä vapautuu ilmakehään, ja jää sinne sitovien metsien puuttuessa. Suosi myös lähiruokaa niin paljon kuin pystyt, ja vältä kaukomaiden hedelmiä arkikäytössä. Yleensä kotimaisella kausiluontoisilla vihanneksilla on valikoimista pienin hiilijalanjälki. Kesällä torilta osetettavat vihannekset ovat myös luonnon kannalta huomattavasti parempia kuin ne joita on tarjolla isojen markettien hyllyillä.

Seuraava askel ympäristölle parempaan ruokailuun sitoutumisessa on kasvisruokavalion yhdistäminen jokaviikkoisiin ruokailuihin. Usea aloittaa pitämällä viikossa vaikkapa yhden lihattoman päivän, ja tämän kokeilun ollessa menestys, siirtymällä suurimmilta osin kasvispohjaiseen ruokailuun. Kasvipohjainen ruokailu ei ole säännöiltään yhtä ankaraa kuin kasvisruokavalio, ja esimerkiksi syntymäpäivillä nautittu burgeri ei ota keneltäkään pyhimyksen titteliä pois. Kasvisruokailuaan suunnitellessa kannattaa kuitenkin tosissaan miettiä ruoka-aineiuden hiilijalanjälkeä, sillä aasiasta tuotettu tofu saattaa ottaa rankemmin yleisön päälle kun esimerkiksi naapuri farmilla kasvanut lammas. Riisi on myöskin huomattavan haitallista ympäristölle, ja laajoilta riisi viljelmiltä vapautuu ilmakehään lähes yhtä paljon hiilidioksidia kuin maapallon karjasta.

Ympäristön kannalta ideaalein ruokavalio olisi kasvispainotteinen ja lähi ruokailuun perustuva. Koska maitotuotteet tulevat lehmistä, niitä tulisi välttää riisin ja soijan kanssa. Mitään näistä aineksista, ei parhaassa mahdollisessa tilanteessa olisi pakattu muoviin. Pieni määrä lihaa, kalaa tai kanaa silloin tällöin ei maailmaa kaada, mutta me voimme kaikki auttaa vähän pienillä teoilla.