Suomen kansallispuvut

Suomessa kansallispuvut ovat peräisin jo 1700- luvulta lähtien. Toisin kuin voisi ensin kuvitella, Suomessa ei ole yhtä ja samaa kansallispukua kaikille. Jokaisella maakunnallaan on omanlainen puku, joka kuvastaa juuri sen maakunnan ominaisuuksia, luontoa ja säätä. Ennen vanhaan ihmisten varallisuus näkyi myös puvuista mitä he käyttivät. Oliko heillä varaa koristaa pukua hienoilla koruilla tai eri värisillä kankailla. Mistä kaikista vaatteista nämä puvut sitten koostuvat ja mitkä ovat eroavaisuudet eri kuntien välillä? Lähdetäänpä tarkastelemaan.

Yleensä puvut ovat todella lämpimiä, osa kankaista saattaa olla kokonaan villaa tai edes osaksi, koska talvi on tietenkin kylmä täällä Pohjolassa. Kaikkiin naisten kansallispukuihin kuuluu hame, paita, liivi, esiliina, huivi ja tietenkin päähine, joka on yleensä joko hattu tai tietynlainen päänauha. Miehille pukuun taas kuuluu perinteisesti takki, liivi, paita, huivi, päähine ja pitkät tai polven pituiset housut. Länsi- ja Itä-Suomen kansallispuvut eroavat toisistaan paljon. Idässä vaikutteita on tullut enemmän ortodoksisuudesta ja usein puvuissa on kirkkaita, käsin kudottuja kirjontoja. Kun taas lännessä puvut ovat saaneet paljon eri vaikutteita Ruotsista. Läntisiin naisten pukuihin kuuluu perinteisesti lisäksi nyöri liivi. Myös asusteet ja korut vaihtelevat todella paljon riippuen mistä päin Suomea asu on peräisin. Idässä yleensä käytetään paljon hopeisia paljinsolkia, kun taas lännessä asustetaan enemmän hopeisia riipuksia. Perinteisesti puvun kangas valinta myös kuvasti kantajansa varallisuutta.

Vuosien saatossa puvut ovat muuttuneet todella paljon ulkonäöllisesti. 1950 luvulta eteenpäin ompelu tekniikat kehittyivät hurjaa vauhtia Suomessa ja näin myös kansallispuvut saivat päivityksen. Tietenkin myös sen ajan muoti ja eri artistit toivat erilaisia vaikutteita päivittyneisiin pukuihin. Vaikka kansallispukujen “tuunaus” ei ole kauhean suositeltavaa tänä päivänä, niitä voi kyllä muuttaa oman näköisiksi rajojen puitteissa, mutta tähän kannattaa kysyä ammattilaisen apua, että ei mene pilaamaan arvokasta pukua. Eri puolin Suomea löytyykin monia käsityökursseja missä voi opetella, vaikka tekemään aivan alusta alkaen koko kansallispuvun itse, jos siihen käsityötaidot riittävät.

Jokaisella maakunnalla on omat pukunsa

Puvut valitaan useimmiten kantajansa sukujuurten perusteella. Jos puvun kantaja, tai hänen sukunsa, on esimerkiksi kotoisin Joensuusta, he voivat laittaa yllensä Raja-Karjalan kansallispuvun. Mutta sukujuuret eivät ole ainoa kriteeri, kuinka valita voit kansallispuvun. Ei ole väärin, että valitsee puvun ulkonäön vuoksi. Jos on kotoisin Helsingistä ja sattuu tykkäämään Pohjanmaan kansallispuvusta, siitä vain. Kukaan ei tule kieltämään tätä.

Kansallispukuja voi tänä päivänä käyttää monissa eri tilaisuuksissa, jokseenkin ei aivan joka päivä. Jo itse puvut ovat todella arvostettuja ja tilaisuuden kuuluisi olla sen mukainen. Pukuja on myös hyväksyttävää käyttää monenlaisissa tanssi tilaisuuksissa ja juhlapyhinä. Tärkeintä on tietenkin kantaa pukua arvokkaasti ja varmistaa että kaikki osat ovat päällä mitä sen maakunnan pukuun kuuluukaan. Jos yksi osa puuttuu, puku ei ole täydellinen. Myöskään asustaminen pukuun kuulumattomilla esimerkiksi koruilla, jotka eivät kuulu asukokonaisuuteen alkuperäisesti, on kielletty ja halveksuttavaa. Tähän tietenkin poikkeuksena esimerkiksi ylioppilaslakin pukeminen kansallispuvun kera on hyväksyttävää. Lakkihan on osa juhlaperinnettä.  Käsilaukkuina voi käyttää pukuihin kuuluvia taskuja, jotka sidotaan vyötärön ympärille. Nämä taskut ovat usein tehty ylijäämäkankaista mistä itse puku on valmistettu. Ennen vanhaan, kun tietenkin resurssit olivat jo valmiiksi tiukalla monissa perheissä, kankaiden tuhlaus ei tullut luontevasti kysymykseenkään.

Koska pukuja on monenmoista ja jokainen on hyvin erilainen tyyliltään, jokainen varmasti löytää sen mieluisen puvun juhlatilaisuuksiin, jos vain tarve on. Kansallispuvut.fi onkin yksi ainoista sivuista, jotka myyvät kansallispukuja monista eri suomen kunnista, tai ainakin yhdistävät sinut niiden myyjille. Kansallispukuja on myös mahdollista vuokrata, esimerkiksi monista kansantanssi seuroilta, jos vain kysäisee.