Uusi koti kestävän kehityksen periaatteilla

Uuden kodin rakennuksesta haaveilevat henkilöt usein miettivät pinnallisia juttuja. Ensimmäisenä saattavat olla mielessä esimerkiksi kodin ikkunoista avautuvat maisemat, se löytyykö tulevalle perheelle tarpeeksi asuin tilaa, ja naapureiden läheisyys kodin terassilta. Kodin ulkoasu ja sen sisällä heijastuva tyyli ovat myös mielessä, kuten myös se helppoa sieltä on tehdä vaikkapa kauppareissuja. Tämän jälkeen ajatukset siirtyvät usein kodin käytännöllisyyteen, miten siitä saisi rakennettua mahdollisimman energia hyödyllisen. Tämän päivän rakentajan kannattaa miettiä paljon kestävää kehitystä, sillä pienet panostukset tässä vaiheessa tulevat palkitsemaan monen kertaisesti tulevaisuudessa.

Rakennusmateriaalit

Uudistuvien luonnonvarojen ja kierrätettyjen materiaalien käyttäminen rakennusten materiaalina on nostanut suosiotaan ympäri maailman viime vuosina. Suomessa perinteiset tukki ja puu ovat usean rakentajan listan yläpäässä, sillä ne luovat tunnelmallisia kotitaloja suhteellisen pienillä kustannuksilla. Talojen valmistukseen käytettävä puu materiaali on hyvin pitkälle neutraalia hiilijalanjäljeltään, sillä sen valmistuksesta vapautuva hiilidioksidi imeytyy puihin jota kasvatetaan uutta materiaalia varten. Pidä huolta että valitsemasi puumateriaali tulee PEFC sertifioidusta metsästä, sillä tämä rohkaisee metsänomistajia noudattamaan kestävänkehityksen metsänhoidon metodeja.

Puun lisäksi uuden kodin rakentaja saattaa halutessaan harkita myös muita luontoystävällisiä materiaaleja. Kaike näköiset kierrätetyt materiaalit ovat hyväksi luonnolle, sillä uusiokäyttö pitää ne poissa jätelavoilta. VArsinkin teräs ja kupari sopivat kierrätykseen hyvin, sillä molemmat kestävät useammat käyttökerrat hyvin.

Puun lisäksi Suomessa käytetään paljon punatiiltä. Tämän ohelle on viimevuosina kehitettu kaksi materiaalia jotka ovat enemmän kestävän kehityksen mukaisia. Villa tiili on tavallista tiiltä huomattavasti vahvempaa, ja sen koostumus ei sisällä ympäristölle haitallisia myrkkyjä, ja sen valmistus ei tarvitse polttamista, joten ympäristöystävällisyys tulee esille myös tässä vaiheessa. Muta- tai savitiili on myös luonnonmukainen materiaali, jonka valmistukseen ei tarvita suurta koneistoa.

hiilidioksidi

Kestävän kehityksen rakentamisesta kiinnostuneen kannattaa myös miettiä mitä sementtiä talon perustuksissa käytetään. Perinteinen sementin valmistuksesta vapautuu suuri määrä hiilidioksidia. Tästä johtuen kestävän kehityksen rakennusyrituykset ovaty kehittäneet sementtimateriaaleja, joissa siihen yhdiostetään murskattua lasia, sahanpuruja, tai muita jäteaineita. Tämä alentaa sementin hiilijalanjälkeä huomattavasti.

Kodin suunnittelu ympäristöystävälliseksi

Kun kodin rakennusmateriaalit on valittu, kannattaa miettiä millä teoilla tulevasta kodista saa rakennettua mahdollisimman itsenäisen, ja vähän energiaa käyttävän. Ensinnäkin kannattaa pitää mielessä talon koko. Pienet talot käyttävät selkeästi vähemmän lämmitysenergiaa kuin suuret. Ajattele taloa kokonaisuutena, ja mieti voitko vähentää energiankulutusta tiloissa jotka eivät ole jatkuvassa käytössä. Mieti myös seinien rakenteita, sekä ovia ja ikkunoita, sillä jos energian tuottama lämpö pysyy hyvin talon sisällä talvella, lämmitystä ei tarvitse pitää päällä yhtä kauaa tai yhtä korkealla asteella.

Nyky rakentajalle löytyy myös loistavia määriä omavaraisen sähköntuotannon mahdollisuuksia. Rakentaja voi esimerkiksi asentaa katolle suhteellisen helposti aurinkopaneelit, nämä eivät välttämättä ole täydellisen luotetta energian lähde Suomen keleillä, mutta tuovat varsinkin kesäkuukausina huomattavan määrän itse tuotettua sähköä asukkaiden käytettäväksi. Aurinkopaneelit voi muuntaa käytännöllisemmijksi maamme oloihin asentamalla uuteen kotiin sähkövaraston, joka sitoo itseensä auringon valon tuottamaa energiaa aurinkoisina päivinä joina sille ei ole käyttöä.

Nyky teknologia auttaa myös kodin energiatehokkaana pysymiseen, ja esimerkiksi liike tunnisteella varustetut valot pitävät huolta että sähköä kuluu vain niissä tiloissa joissa niitä tarvitaan. Tarjolla on myös lämmitystä kontrolloivia ohjelmia, jotka pitävät huolta että se on poissa päältä kun sitä ei tarvita, jäädyttämättä kotia asumattomiin asteisiin.

Ympäristöystävällisyyttä voi lisätä myös tehokkaiden kierrätys ratkaisujen suunnittelulla rakennusvaiheessa. Pienen kompostin rakentaminen auttaa muuttamaan biojätteet puutarhan lannoitteeksi, ja hyvin organisoidut paikat lasille, paperille, ja muille kierrätettäville jutuille auttavat asujia laittamaan jätteensä oikeaan paikkaan.